De kruisweg van Jezus Christus

– Malé Svatoňovice (Klein Schwadowitz) is een dorpje gelegen in het Jestřebí gebergte aan de voet van het Reuzengebergte ( Krkonoše) op 500 meter hoogte. Het Jestřebí gebergte is een heuvelrug van ongeveer 700 meter tussen het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte. Malé Svatoňovice heeft ongeveer 1.587 inwoners en een grootte van 6,75 km². Er is een groot treinstation gebouwd in 1850 en vergroot tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege de koolmijnen.

– In het dorp zijn een paar kleine winkeltjes, restaurant de Salemandre is op dit moment gesloten. Er is een café en een theater op het plein. Links voorbij de kerk is een klein eethuis Dasenka waar je pizza´s en luxe hamburgermenu´s kunt krijgen.

– Malé Svatoňovice is de geboorteplaats van Karel Čapek (geboren 9 januari 1890), één van de meest beroemde Tsjechische schrijvers. Er is een gebroeders Čapek Museum in het dorp. Karel Čapek’s broer Josef was de eerste Tsjechische Kubist en in het Gebroeders Čapek Museum hangen nog enige stukken van hem.

– Op het centrale plein in Male Svatonovice staat een Barok Katholieke Kerk van de 7 vreugden van de Heilige Maagd Maria (1734). De kerk was gebouwd op de plek waar 7 bronnen tesamen komen. Nu is er een kapelletje met leidingen waaruit “geneeskrachtig water” stroomt. (1732). Deze plek was getuige van een miraculeuze genezing en herstel. Het verhaal gaat dat op plek een jonge man is genezen aan zijn blindheid en weer kon zien na het drinken van dit heilige water. Er komen nu vele mensen met lege flessen om ze hier te vullen. (Het water is  heel goed drinkbaar en zacht).

– Links van de kapel is een kruisweg met de twaalf staties. Dit is het bijbelverhaal over het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus. Vanaf het plein starten diverse wandelroutes. Ook vertrekt hier een wandeltocht naar Zaltman. Zaltman ligt ongeveer op 2 km aftstand, op ongeveer 750 meter hoogte. Er staat een uitkijktoren, waar je een enorm mooi uitzicht hebt over het landschap.

DE HEKSENVERBRANDINGEN (Pálení čarodějnic)
In 2009 hebben wij op 30 april de Heksenverbranding meegemaakt in ons dorp. Tegen de avond gaan de kinderen verkleed als heks in optocht naar het terrein waar een brandstapel aangestoken wordt.  
Er bestaat een legende die vertelt dat de heksen van de aardbol werden verbannen. Volgens het volksgeloof mochten ze gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de “Brocken”, de hoogste rots in het Harzgebergte, gelegen op de voormalige grens tussen de twee Duitslanden. 
Om zich tegen de heksen, die tijdens Walpurgisnacht aan mensen, vee en akkers onheil teweeg brachten, te beschermen, plantte men meibomen, zette men een bezem buiten en probeerde men met zweepgeklap, kruisen en klokkengelui en met verscheidene vuurhaarden de heksen te verdrijven.

De heksen (poppen) die verbrand worden zijn een waarschuwing voor eventuele “terug willen kerende” heksen.

De branden zouden t voorspoed en gezondheid brengen voor mens en vee. Dit gebruik word op sommige plaatsen nog steeds gevierd, telkens in de nacht van 30 april op 1 mei.

Deel dit met je vrienden
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Hyves